Inregistreaza-Te Acum

Login

Pierdut Parola

Pierdut parola? Vă rugăm să introduceți adresa de e-mail. Veți primi un link și va crea o nouă parolă prin e-mail.

Captcha Click pe imagine pentru a actualiza captcha .

Adăugați întrebare

Trebuie sa te autentifici pentru a pune întrebări.

Login

Inregistreaza-Te Acum

register content/ trebuie editat

Poze de pe Marte facute de catre Curiosity

Poze de pe Marte facute de catre Curiosity

Panorama facuta de catre Curiosity, asupra zonei Benches

12 ianuarie 2021

Această panoramă, alcătuită din 122 de imagini individuale cusute, a fost realizată de rover-ul NASA Curiosity Mars pe 18 noiembrie 2020, ziua 2.946 marțiană, sau sol, a misiunii. Mast Camera sau Mastcam a rover-ului a oferit panorama. Malin Space Science Systems din San Diego a construit și operează Mastcam. O divizie a Caltech, Laboratorul de propulsie cu jet al NASA din sudul Californiei, a construit rover-ul Curiosity și administrează rover-ul Curiosity pentru Direcția Misiunii Științifice a agenției din Washington. Panorama a fost echilibrată în alb, astfel încât culorile materialelor din piatră seamănă cu modul în care acestea ar apărea în condiții de iluminare din timpul zilei pe Pământ.

Mozaicul Housedon Hill preluat de ChemCam Curiosity

21 decembrie 2020

Acest mozaic prezintă diverse scene capturate dintr-o locație numită „Housedon Hill” de instrumentul ChemCam la bordul rover-ului NASA Curiosity Mars în perioada 9 septembrie – 23 octombrie 2020 (Sol. 2878 și 2921). ChemCam folosește un laser pentru a distruge roca și solul, apoi studiază vaporii rezultați pentru a determina compoziția diferitelor materiale de la distanță. Aparatul de fotografiat la distanță Microscopic Imager al instrumentului realizează imagini alb-negru, astfel încât oamenii de știință să poată privi cu atenție materialul înainte și după zapsurile cu laser. La începutul misiunii, echipa a descoperit că camera poate fi utilizată ca un telescop, privind mai degrabă orizonturi îndepărtate decât texturi de rocă din apropiere. În timp ce erau parcate într-o locație poreclită „Mary Anning”, ei au folosit camera pentru a face în mod repetat fotografii ale peisajului, asamblându-le pe toate în acest lung mozaic. Această imagine include mozaicul, precum și mai multe fotografii cu detalii. Laboratorul Național Los Alamos al Departamentului Energetic al SUA, din Los Alamos, New Mexico, a dezvoltat ChemCam în parteneriat cu oameni de știință și ingineri finanțați de agenția spațială națională franceză (CNES), Universitatea din Toulouse și agenția națională de cercetare franceză (CNRS).

Selfie-ul facut de Curiosity la locația „Mary Anning” de pe Marte

12 noiembrie 2020

Roverul NASA Curiosity Mars a făcut acest selfie într-o locație poreclită „Mary Anning” după un paleontolog englez din secolul al XIX-lea. Curiozitatea a înșfăcat trei eșantioane de roci forate la acest loc la ieșirea din regiunea Glen Torridon, despre care oamenii de știință cred că a fost un loc în care condițiile antice ar fi fost favorabile susținerii vieții, dacă ar fi existat vreodată. Curiosity a făcut selfie-ul folosind o cameră numită Mars Hand Lens Imager situată la capătul brațului său robot (videoclipurile care explică modul în care sunt făcute selfie-urile Curiosity pot fi găsite aici). Un detaliu apropiat din interiorul selfie-ului arată cele trei găuri pe care le găsește o piatră, de asemenea, la capătul brațului Curiosity, adăugate la suprafață. Cele trei găuri sunt denumite „Mary Anning”, „Mary Anning 3” și „Groken”, numele de familie care provine dintr-un sit de interes geologic din mediul rural scoțian. Curiozitatea a fost construită de Laboratorul de propulsie cu jet al NASA din sudul Californiei. Caltech din Pasadena, California, administrează JPL pentru NASA. JPL gestionează misiunea Curiosity pentru Direcția Misiunii Științifice a NASA din Washington. MAHLI a fost construit de Malin Space Science Systems din San Diego.

Curiosity reperează un Dust Devil (diavol de praf)

30 august 2020

Roverul NASA Curiosity Mars a văzut acest diavol de praf cu una dintre camerele sale de navigație în jurul orei 11:35 dimineața, ora locală a Marte, pe 9 august 2020 (cea de-a 2.847-a zi marțiană sau solul misiunii). Cadrele din acest GIF au fost filmate peste 4 minute și 15 secunde. Luat din locul de foraj „Mary Anning”, acest diavol de praf pare să treacă prin dealuri mici chiar deasupra locației actuale a curiozității pe Muntele Sharp. Diavolul de praf se află la aproximativ o treime până la o jumătate de milă (jumătate de kilometru până la un kilometru) distanță și se estimează că are o lățime de aproximativ 16 picioare (5 metri). Panoul de praf dispare dincolo de vârful cadrului, deci nu se poate cunoaște o înălțime exactă, dar se estimează că are o înălțime de cel puțin 50 de metri. Contrastul a fost modificat pentru a face modificările cadru-cadru mai ușor de văzut.

Despre Vali

Lasă un răspuns